Hortensia

Historia

Hortensian hittades av en svensk 1784 i Japan. Peter Thunberg, en av Linnés studenter, arbetade som medicinstuderande på ön Deshima i Japan som under mycket lång tid varit stängt för utlänningar. Han skickade ut sina japanska tjänare att samla in medicinalväxter och föda till sin get och hittade då hortensia med vita blommor som han trodde var viburnum. Först 1830 fick den namnet Hydrangea macrophylla.

Hortensia är med sina läckra stora blommor i flera färger enkel att använda i all heminredning. Den passar lika väl in i det shabby shic-inspirerade hemmet som i det minimalistiska. Hortensian är väldigt fin i en kruka på balkongen eller altanen under sommarhalvåret. Den kan planteras i trädgården, men under kalla vintrar fryser blomknopparna på vissa sorter och man får en grön buskliknande växt, så täck därför gärna plantan med löv eller granris på vintern för att skydda blomknopparna.

Grafin Cosel
Ayesha - Tålig syrenliknande sort
Candy Heart - Nyhet 2018
Jip Blue - Vår favorit!
Lavblaa
Hortensiahav
Hortensia - Flera sorter

Trädgårdsmästarens tips!

Ställ hortensian i ett fönster eller på en ljus plats i rummet, men inte i direkt solljus. Under sommaren trivs den även på balkong eller uteplats och då helst i halvskuggigt läge. Hortensian behöver regelbunden vattning. Lättast lite vatten varje dag, men jorden ska helst torka upp något mellan vattningarna. Det bästa är att ge hortensian vatten underifrån (i botten på ytterkrukan) om det är möjligt, då är det enklare att kontrollera vattenmängd och man får en friskare planta. Hortensia planterad ute i stora krukor vattnas direkt på jorden. Näringsvattna inte de första veckorna, men därefter är det bra att näringsvattna en gång i veckan. Ibland händer det att en hortensia slokar till, men vattna inte direkt utan kontrollera att den verkligen är torr först. Plantan kan även sloka om den står i stark sol och då är det bättre att ställa hortensian i skuggan så återhämtar den sig.

Facebook Twitter Google+
×

Logga in

×

Bli medlem i vårt nyhetsbrev!

Var först med att ta del av senaste nyheterna från oss.

Du kan avbryta ditt medlemskap närhelst du önskar.